FIĽAKOVO: Študenti zbavili Fiľakovský hrad náletovej zelene

27.07.2012 Lučenec

Fiľakovo 27. júla (TASR) - Do čistenia Fiľakovského hradu sa tento týždeň zapojilo 30 stredoškolákov a vysokoškolákov. Z múrov odstraňujú rastliny, čistia odvodňovacie kanály a delové pozície v rámci 10. ročníka tábora skrášľovania hradu. Ako pre TASR povedal riaditeľ hradného múzea Atilla Agócs, študenti sa zapájajú aj do archeologického výskumu dolného hradu.

Desiaty ročník tábora skrášľovania hradu organizuje Občianske združenie Oppidum Fileck. Pri čistení múrov spolupracujú študenti zo Slovenska a Maďarska. Za desať rokov sa do záchranárskych prác zapojilo približne 200 stredoškolákov a vysokoškolákov. Viacerých účastníkov ovplyvnili zážitky z tábora aj pri výbere zamestnania a vo svojich štúdiách pokračujú ako poslucháči archeológie, histórie či kunsthistórie na univerzitách oboch štátov.

"Dobrovoľníci odstraňujú predovšetkým náletovú vegetáciu z hradieb, ktorá svojimi koreňmi rozkladá ruiny. Máme naplánované aj prebrúsenie a nový náter Bebekovho dela pri hradnej bráne. Študenti sa zapoja aj do tretej sezóny archeologického výskumu dolného hradu, ktorý vedie archeologička múzea pod odborným dohľadom Archeologického ústavu SAV. V predchádzajúcich rokoch sa podarilo lokalizovať niekoľko metrov vysoké múry hradieb dolného hradu zo 17. storočia. Za nimi sa nachádzajú novoveké a stredoveké nálezy premiešané s materiálom z doby bronzovej a eneolitu," povedal Agócs.

Tento rok obohatili v tábore študentom program aj o prezentáciu hodnôt Geoparku Novohrad-Nógrád. Tábor finančne podporilo mesto Fiľakovo a úrad Banskobystrického samosprávneho kraja. Organizátorom z hradného múzea pomohli aj domáci podnikatelia. Miestne pekárstvo zásobuje študentov pečivom a majiteľ potravín dodáva minerálnu vodu. Ďalší podnikateľ prispel pracovnými rukavicami.
 

Vyberte región